Sapor Limitis, de Smaak van de Limes

romeinse-receptenZuid-Holland, 57 voor Chr., plotseling gebeurt er iets. Het landschap siddert. Over en naast de rivier komen de Romeinen, op weg om Germanië te veroveren. Ze reizen met karren, paarden en schepen. En ze nemen van alles mee. (kippen, olijfolie, vijgen en kruiden). Een kleine honderd jaar later, in 47 na Chr. trekken ze zich tactisch terug tot aan de Rijn. Die rivier wordt de noordelijke grens van het Romeinse rijk, de Limes.

In Nederland liep de Limes van Nijmegen tot Katwijk. In Zuid-Holland lagen langs de Limes de forten van Albaniana (Alphen aan de Rijn), via Matilo (Leiden Roomburg) naar Lugdunum (Katwijk).

De lokale bewoners gingen meewerken aan de voedselvoorziening voor de vele soldaten die de grens bewaakten. Het landschap veranderde in een landbouwgebied en de Rijn werd de toevoerweg van vele exotische voedingswaren.

Wat aten de soldaten en inheemse bevolking van Zuid-Holland? Dat ontdekt u in dit boek. De Romeinse kookkunst leeft voort in de recepten van gerechten die ze hier vroeger aten. In dit kookboek valt veel te ontdekken; over het landschap, de Romeinen en hun keuken en vooral over het eten. In minstens twintig originele recepten keert de smaak van tweeduizend jaar geleden terug.

Bovendien nemen de lokale producten van nu, de streekproducten, een belangrijke plaats in. Die streekproducten vormen een landschap vol heerlijkheden toegelicht door hun producenten in 14 interviews.

Claudia Vandepoel is De Historische Keuken, een bijzonder cateringbedrijf dat culinair historisch kookt en onderzoek doet. Ze heeft jarenlang ervaring met het koken van Romeinse en andere recepten uit de prehistorie tot en met de 17e eeuw. Ze kan daardoor de overeenkomsten en de verschillen van de vele gerechten uit het verleden zien en laten proeven. Haar Romeinse specialisatie komt tot uitdrukking in dit kookboek. Het is bijzonder om gerechten uit het verleden te proeven, of zoals voor Claudia – te kunnen laten proeven. Ze zegt dat de smaak van het verleden een bijzondere verbinding maakt tussen het hoofd en het hart. Op het moment dat je een historisch gerecht proeft, maak je een diepe duik het verleden in.

Deze uitgave is tot stand gekomen met dank aan:

Leader

EU

de Limes

 

 

Bestel uw exemplaar online

Nieuwe verkoopadressen voor het kookboek Sapor Limitis:

Amsterdam: Allard Pierson Museumwinkel

Alphen aan den Rijn: Archeon winkel

Katwijk: Boekhandel van den Berg

Leiden: Rijksmuseum van Oudheden

Nijmegen: Museum Het Valkhof museumwinkel

Woerden: TIP Toeristisch Informatie Punt

Xanten – Duitsland: Museumwinkel Romeins park

Reacties zijn gesloten.